fredag 21 september 2007

Höst = bio

Sussie H ska bjuda mig på middag ikväll och sen ska vi gå på gratisbio. En riktig lyxkväll i mina ögon. Vi ska se en förhandsvisning av Michael Moores nya film SICKO. Förra veckan var jag också på gratisbio och såg En ung Jane Austen och på onsdag ska jag påytterligare en, den minns jag tyvärr inte namnet på. Det är härligt med bio, särskilt i höstmörkret!

SICKO
Bli aldrig sjuk om du vill vara frisk i USA. Så sammanfattar Oscarbelönade Michael Moore det amerikanska sjukvårdssystemet i sin nya dokumentärfilm SICKO. I dagens USA får amerikaner sina liv förstörda– och till och med avslutade– på grund av brister inom sjukvården. SICKO visar tydligt att sjukvårdskrisen inte enbart drabbar de 47 miljoner människor som står utan sjukförsäkring, utanäven miljontals andra som plikttroget betalat sin premie under mångaår. Enligt Moore kan man skylla systemets brister på två saker– vinstsuget och Nixon…Samtidigt som SiCKO följer det mönster vi sett i Moores tidigare filmer, Oscarbelönade BOWLING FOR COLUMBINE och Guldpalmsbelönade FAHRENHEIT9/11, liknar filmen ingenting som han gjort tidigare. SiCKO ger en rak beskrivning av det galna och ibland rent av grymma amerikanska sjukvårdssystemet. I samma tradition som Mark Twain och Will Rogers använder Michael Moore humorn för att skildra en rad fängslande berättelser där den ordinäre amerikanen står i centrum för handlingen. Hans budskapär enkelt– det endaalternativetär att omstrukturera hela systemet.


EN UNG JANE AUSTEN
Baserad på en sann berättelse ur Jane Austins liv, som har präglat hennes framgångsrika och mycket älskade författarskap.Filmen utspelar sig då Jane är 22 år gammal och ännu inte gift sig, något som främst oroar hennes föräldrar. Hennes syster har precis blivit lyckligt bortgift. Men så frågar en av Hampshires mest välbärgade män om hennes hand och Janes fattiga familj tackar ja åt henne. Samtidigt förälskar sig Jane i Irländaren Tom Lefroy som tillfälligt spenderar sommaren hos sina släktingar i Janes hembygd. Tom har misskött sina studier i London och som straff har han skickats ut på landet. Paret inleder en romans. Men med Toms rykte och Janes familjs beslut kan kärlekshistorien bara sluta på ett sätt.

Inga kommentarer: