tisdag 27 november 2007

Emot mina principer

Jag har gått emot alla min principer i helgen! Jag har både druckit julmust och julpyntat. Det är egentligen inte något man får göra före 1:a advent. Eller julpyntat och julpyntat, jag har tagit fram mina röda blockljus och en ljusslinga som jag stoppat ner i en cylindervas. Det kanske inte räknas som julpynt direkt? Nåväl, till helgen ska det pyntas lite till. Då ska julstjärnan upp och tomtarna fram. Och så får man börja spela julmusik :)

Hade tjejmiddag i söndags hemma hos mig. Bjöd på dubbelmarinerad oxfilé. Mums!
Ska jag göra samma rätt igen skulle jag blanda en annan marinad, inte för att den här var dålig utan för att jag tror min egen är ännu godare... ;)

Här kommer receptet:

800 g oxfilé
1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Marinad 1 :
2 msk sojasås
1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
1/2 tsk salt
2 msk olja
1 tsk socker

Marinad 2:
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
1 kruka finhackad persilja
1/2 dl hackad kapris

Gör så här:
Två dagar föra festen: Putsa oxfilén. Blanda ihop ingredienserna i marinad 1 i en plastpåse och lägg i oxfilén. Låt stå i kylen över natten.
Dagen före festen: Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hasigt runt om i en het stekpanna. Lägg över på ett galler med en plåt under. Stick i en stektermometer i mitten av köttet och stek tills innertemperaturen är 60-65 grader (beroende på hur rosa man vill att den ska vara, ännu lägre om den ska vara blodig). Linda in filén i folie och ställ in i kylen. Blanda samman marinad 2. Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg i en skål och häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
Innan servering: Lägg över filéskivorna på ett fint fat och skeda över marinaden.

Till det här behövs egentligen ingen sås men jag gjorde en ändå, en gammal favorit...
200 gram philadelfiaost naturell
några skedar grekisk youghurt
några finklippta soltorkade tomater
vitlök

Inga kommentarer: